Пет грешки, които не трябва да допускаш, когато пишеш на мобилния си телефон

В далечни времена (около 1995 г.) така наречените „мобилни телефони“ се използвали единствено и само за телефонни разговори. Днес обаче ние прекарваме много повече време в писане на смартфона си, отколкото в говорене. 

В действителност мобилният телефон се използва за всичко – съобщения, имейли, публикации в социалните мрежи, разпускане с колеги, коментиране на любимия ни блог и флиртуване с новото ни гадже. Расте дори и броят на авторите, които пишат цели романи на мобилните си устройства. 

И ако броят на нещата, които все още не правим със смартфоните си, все повече и повече намалява, писането с тях крие и своите предизвикателства. Затова днес споделяме пет често срещани грешки, както и начините те да бъдат избегнати, които да ти помогнат да се представиш по най-добрия начин, дори когато пишеш на мобилния си телефон.

1. Граматически грешки

via GIPHY

Казано накратко, няма ситуация, в която явните граматически грешки да са в твоя полза. Независимо дали изпращаш съобщение на майка си (или на гаджето), пишеш имейл до шефа или остроумничиш в Twitter, правилната граматика е важна. 

За съжаление писането на малък сензорен екран може да се окаже … предизвикателство. Печатни грешки се допускат често. А когато се включи и автоматичният коректор, последиците могат да станат сериозни.

Решението? Задръж и провери съобщението си, преди да натиснеш „Изпрати“. Дали пък коректорът не е променил baked (англ. „изпечен“) на naked (англ. „съблечен“)? Дали случайно не си написал their (англ. „техен“) вместо they’re (англ. „те са“, което се чете като предходното their)?   

2. (Свръх) фамилиарничене

via GIPHY

Дотолкова сме свикнали с фамилиарния тон на съобщенията, които изпращаме до приятели и роднини, че не е никак трудно да подминем нуждата от повече представителност в официални случаи, например когато отговаряме на служебни имейли.

Това че пишеш на мобилно устройство в никакъв случай не означава да си позволиш липса на професионализъм. Преди да посегнеш към телефона, помисли на кого ще пишеш – на приятел, за да решите нещо за вечерта, или на клиент, за да отговориш на неговия въпрос.

„Официалното“ съобщение се състои от пет отделни части – поздрав, начало, същинска част, призив за действие и заключителна част.

Ето и един пример:

Здравей, Катрин (поздрав към този, до когото пишем)

Във връзка с първия етап от промяната на вашата търговска марка … (начало – причината, поради която пишем)

Ето и нашите предложения … (същинска част, т.е. информацията, която искаме да предадем)

Очаквам да ми пишеш кой от изброените варианти одобряваш най-много. (призив за действие – какво очакваме да се случи впоследствие)

Сърдечно благодаря за отзивите! (заключителна част, в която изразяваме своята благодарност и подписваме съобщението)

Саманта

Ако официалната кореспонденция ти се струва твърде сложна за мобилен телефон, по-добре изчакай, докато стигнеш до компютъра, за да изпратиш съобщението си.

3. Объркващи съобщения

via GIPHY

Когато пишем, единственото, което желаем, е да ни разберат. Увеличи шансовете си да постигнеш това, което искаш (в живота, любовта и бизнеса), като изпращаш ясни и кратки съобщения.

Дългото и несвързано съобщение, което трябва да прочетеш на и без това малкия екран на мобилния си телефон, не е най-добрият начин за комуникация, особено ако са ти написали цял „роман“, който ти изпращат на части и в объркан ред.

За всеки е най-добре съобщението ти да е просто и ясно, а ако това няма как да се случи, просто не го изпращай. Използвай имейл или попитай дали е удобно да разговаряте по телефона.

Защо да не се предоверяваме на компютърната автокорекция ще откриеш тук.

4. Прекомерна употреба на опростен текстови език

via GIPHY

Обратният вариант на ужасяващото „многословно съобщение“ е съобщение, съкратено до степен на неразбираемост вследствие на навици, добити от прекомерната употреба на опростен текстови език.

И ако като тийнейджър нерядко си използвал комбинацията от букви, цифри и знаци wut r u ^ 2? (англ. опростено „какво правиш?“), в наши дни технологиите и мобилната комуникация са претърпели развитие.

Така че ако все още смяташ hey, r u frE 2nt? (анлг. опростено „хей, свободен(на) ли си довечера?“) за удачен вариант да поканиш някой на среща за вечерта, се опасявам, че си на грешен път. Проучвания на сайтовете за запознанства match.com и zoosk сочат, че неправилната граматика отблъсква по-голямата част от техните клиенти – както жени, така и мъже.   

Прекаленото използване на опростен език няма да остави добро впечатление у никого, а по-скоро ще те накара да изглеждаш необразован и неопитен. За да се представиш добре, далеч по-подходящо би било да използваш стандартната клавиатура, да изписваш думите изцяло и да включиш правилна пунктуация.

5. Твърде много емоджита

via GIPHY

Използването на емоджита е класическо потвърждение на правилото, че трябва добре да познаваш човека, на когото пишеш.

Емоджитата могат да бъдат лесно открити чрез клавиатурата на стартфона ти и са чудесно средство да подсилиш това, което искаш да кажеш. Те обаче далеч не са подходящи във всяка ситуация и дори могат да имат отрицателен ефект, когато се използват на работното място.

Макар и употребата на емоджита в съобщения до приятели и близки да е напълно безопасна, проучвания показват, че не е никак разумно да се изпращат на шефа или началниците, нито пък на клиенти и колеги, с които не сте толкова близки.

По-добре би било да се концентрираш върху писането на ясни и недвусмислени съобщения, които не се нуждаят от емоджита, за да бъдат разбрани.

Благодарим ти, Жоро! 🙂