4 Стъпки, с Които Да Подобриш Английското си Произношение

“What? Can you, please, repeat?” са въпроси, които едва ли сте чували веднъж.

В тях обаче няма нищо за притеснение. Напротив – напълно нормално е в началото, а и в последствие на по-високо ниво от обучение си по английски език, да не успеете да докарате произношението.

Всъщност, дори хора, които владеят перфектно едва ли биха могли да се похвалят с перфектното и по-скоро с чистото английско произношение. Английската реч е сложна, а и има прекалено много диалекти – само 2-3 в Лондон, например – които пък са още по-трудни за усвояване. Но да не влизаме в подробности.

Нека ви представим нашите специални съвети за усъвършенстване на говорим английски. Просто следвайте тези 4 стъпки, с които да подобрите английското си произношение.

  • Научете се да слушате

И в живота постоянно повтаряме това, но малко хора го правят. Истината, в действителност, се крие в доброто слушане – в концентрираното и сериозно слушане. Освен това – не слушайте само американска или английска реч, а се стремете да усвоите говора на различните англоговорящи нации, както и на различни хора – възраст, пол, статус и т.н.

  •  Освен да слушате, трябва и да гледате

Според следващата стъпка е препоръчително да следите и движенията на устата, езика и устните. Не само своите, но и тези на учителя, на героинята във филма, с който се учите да говорите английски. Имитирайте, докато не достигнете съвършенство.

  • Разделяй и владей!

Разделяй по-дългите думи на срички. Вслушвайте се във всеки един отделен звук, който отделната сричка носи. Репетирайте звук по звук и накрая произнесете всички заедно. По-добре се получи, нали?

  • Внимателно с ударенията!

Както и в българския, и в английския ударенията са особено важни. В британския обаче те са дори още по-значими, защото могат да променят изцяло не просто думата, която произнасяте, но и изобщо смисъла на разказваното от вас.

Още съвети от нас: 6 Задължителни Правила за Изучаване на Английски Език За Рекордно Кратко Време