Да се Подготвим за Интервю на Английски Език

Няма никакъв спор, че интервютата могат да са изключително стресиращи. Цялото притеснение обаче буквално се удвоява – а при някои от вас, е възможно и да се утрои – когато предварителната среща преди започване на нова работа или конкурсът за дадена позиция се водят на чужд, различен от майчиния ви език.

Без значение докъде точно сте стигнали в усвояването на английския, със сигурност, той ще ви е в плюс за намиране на по-добра работна среда или позиция за вашето кариерно развитие. От една страна, повечето от вас, сигурно, учат английски език, за да заминат в чужбина, където да го използват на работното място.

А от друга – дори да останете в България, имайте предвид, че вече и тук на някои места интервютата могат да се проведат на английски език, защото от плюс в характеристиката ви, той се превърна в почти задължително изискване за ред фирми и големи компании.

В този ред на мисли, решихме да ви дадем няколко основни насоки за подготовката за предстоящото ви интервю на английски език. А ако интервюто е важно за вас и очаквате да бъде на по-високо ниво, не се колебайте да се свържете с English World Academy, за да ви помогнем при спецификите на бизнес английския в нашите курсове, или да обсъдим възможността за няколко часа индивидуално обучение за опресняване на знанията.

Tell us about yourself? – Разкажете ни нещо накратко за вас… 

Почти винаги ще трябва да преминете през тази първа, наричaна от интервюиращите работoдатели, важна част за стопяването на ледовете. Тук, най-добре е да подготвите предварително кратък текст с информация за вас, но в професионален план – методът ви за ефективна работа, предишни длъжности, професионални квалификации и лични качества, които ще ви помогнат и в съoтветната позиция, за която кандидатствате.

Where do you see yourself in 5-10 years? – Как се виждате след 5-10 години?

Естествено, повечето от нас, първосигнално ще се размечтаят и най-вероятно ще се опишат на някой екзотичен остров с дълбок джоб, пълен с пари, или в бяла тиха спретната къщурка с две деца и куче. Всъщност обаче никой не ви пита за това. Най-добре е да разкажете за професионалните си планове, като, разбира се, вмъкнете, че бихте искали вече да сте в тази компания и да сте стигнали до поне второто повишение. 

What are your strengths and weaknesses? – Кои са вашите силни и слаби страни?

Този въпрос е истинска класика за интервютата. Внимателно прочетете урока с прилагателни и подберете най-точните и най-подходящите за вас, като в категорията слабости, избягвайте да прикривате грешките си, защото рано или късно вашият работодател ще ги забележи….

Полезни думи и изрази, които да знаете:

multi-tasking човек, който може да се захване с няколко неща едновременно

eager to learn – имам желание да продължавам да уча нови неща

to perform well under pressure – мога да работя под стрес и напрежение

Ако харесахте тази статия, то ние препоръчваме и По-надълбоко в бизнес английския език с няколко прости израза и думи!

Очаквайте скоро още полезни съвети от екипа на English World Academy 🙂