Да поговорим за най-старата дума в английския език

Здравейте, скъпи любители на английския език. Лошото време, което ни застигна, е идеално за приятна тренировка или изпитване на неправилните глаголи у дома с чаша топло мляко с канела в ръка, нали?

Все пак, ако не ви е и до учене, можете да останете на вълна английски език, но в малко по-забавна светлина.

Днес, решихме да поговорим и да ви запознаем с най-старата дума в английския език, като освен че ви разкрием коя е, ще ви подадем и някои интересни и полезни факти за нея.
Думата, колкото и да ви прозвучи странно, е town… Сигурно сте напълно ясно със значението й – означава „град”, разбира се, но знаете ли каква е разликата с нейния основен синоним – city? Ако не, ето и пълното обяснение:

Най-общо казано, town е малко или поне средно по големина и население градче, докато city е доста по-голям град и по двата критерия.
Нещо повече – в британския, а и в английския на останалите англоговорящи страни, city често се използва и за обозначаване на ключови по-големи градове и административни центрове. Например, в България със city можем да наречем Варна, Пловдив и Бургас, докато с town – Шумен, Смолян и така нататък. Отделно, много от световните столици също се обозначават със city , a не с town вместо с думата за столица – capital. Не на последно място, със city, за разлика от town, се посочват дори цели провинции или региони.

Ще завършим и с няколко интересни идиома, съдържащи най-старата английска дума town.

A man about town е човек, който е добре финансово обезпечен, не работи нищо, но затова пък е доста социално ангажиран;

А оne-horse town пък означава забравено от Бога място, където никога нищо не се случва;

Hit town означава да пристигнеш в града или да се завърнеш в родното място;

И последно, jerkwater town е миниатюрна общност с остарели и консервативни културни навици и обичаи.

Иии ето, че заедно сложихме образователно начало на днешния си ден 🙂

Екипът на English World Academy