Най-популярните лондонски жаргони

Нека си го признаем – всички обичаме Англия заради Лондон и всеки, който веднъж се почувства уверен в английския си, се отправя именно към британската столица, за да си направи бърз тест на наученото до сега. А не само тези причини са достатъчни да посетим любимия си европейски мегаполис. Преди и вие да се отправите натам обаче, вижте част от най-популярните лондонски жаргони!

Muppet

Тази дума няма нищо кой знае колко сходно с Мъпетите на Джим Хенсън от Дисни. В Лондон с нея хората обозначават физиономия или направо човек, който си няма понятие за какво става на въпрос в разговора или изобщо в живота…

Sick

Ако някой ви каже, че сте sick – без значение от образованието и професията му (дори да е доктор) – не прибързвайте с впечатлението, че изглеждате болен, настинал или отпаднал. В Лондон думата sick вече съвсем не е с негативно значение, защото по улиците тя се употребява като нещо уникално, много яко и супер различно или оригинално!

Allow it

И този израз означава обратното на това, за което първоначално и първосигнално се сещате. Буквалният му превод, естествено, е “позволявам го, разрешавам” и така нататък. В лондонския жаргон обаче, ако някой ви каже “Allow your running”, “Allow your talking” или с какъвто и да е друг глагол, това означава, че трябва да спрете да извършвате действието, което правите сега – т.е. не тичайте, стоп на говоренето и така нататък.

Bare

Да, знаем, за вас тази дума е синоним на „гол, бос, разобличен и дори плешив”, но в Лондон тя е по-скоро подсилваща частица, означаваща „много” или казано с други думи синоним на “quite”. Ето и пример – „Mate, your girl is bare rude”,  с което един лондончанин най-вероятно ще ви съчувства за “леко” грубата ви приятелка.

До нови срещи!

Екипът на English World Academy