Думи със странен произход – Gossip

Gossip е още една широко използвана английска дума с интересен произход. Мнозина от Вас знаят тази дума, тъй като тя обикновено се свързва с шоубизнеса. Веднага добавяме, че gossip има и своя синоним в лицето на rumor.

Gossip най-често се определя като разпространяване на слухове или злорадство, засягащо личните въпроси на други хора. В днешно време gossip носи негативна нотка и трябва да се избягва, тъй като в повечето случаи става въпрос за невярна информация – нещо коренно различно от произхода на думата.

Проучванията сочат, че първата употреба на думата gossip датира от 1014 година и в действителност думата произлиза от god-sib, което е съкратена форма на god siblings. God siblings от друга страна означава кръстници.

Оттук следва, че когато е използвана за пръв път, думата gossip се е отнасяла до близки хора, достатъчно доверени, за да станат кръстници. Най-общо казано, в този период gossip се е отнасяла за близки приятели.

Странно е обаче, че в края на XVII век gossip започва да се употребява за жени и помощ по време на раждане.

Ето как gossip е преминала в социалната терминология. По онова време жените предпочитали да раждат в компанията на своите приятелки, отколкото при доктори и медицински сестри. Разбира се всички знаем какво се случва, когато жени се съберат на едно място – те говорят за много неща.

Естествено това не се е нравило на мъжете. Карало го е да си мислят, че жените вероятно ги обсъждат. Ето как думата gossip бавно е придобила своето негативно значение.

Това е и причината gossip да означава три неща:

(a) близки приятели;

(б) близък приятел на жена;

(в) или човек, който разпространява злостни клюки

За съжаление, последното от трите е най-добре познатото описание.

Толкова по темата. Полезно е да знаем подобни факти, тъй като те ни дават представа как значението на дадена дума може да се промени през годините. В допълнение, ние може да предадем знанието на други хора, като водим интересни разговори.

Не забравяйте да следите и следващите ни постове! 🙂

Ако искате да научите английски, заповядайте в някой от нашите курсове по английски език. Очакваме ви!