Еднооко муле и дума :)

Вероятно знаете, че зад думите се крие много повече от непосредственото им значение. Всяка дума има своя история на произхода си, която може да бъде твърде странна. А някои думи ни разказват повече от една история. Такъв е случаят на думата “serendipity” – дума, често сочена за най-любима на британците. Знаете ли значението й?

Сътворена от английския писател Хорас Уолпол (не мога да се стърпя да не кажа, че това е родоначалникът на готическия роман ), serendipity се оказва пресечна точка на такива разнородни явления като старото име на Шри Ланка – Сарандиб, персийската вълшебна приказка „Тримата принцове на Серендип“ и споменът на Уолпол за „глупавата приказка“. „Ами мулето?“, ще попитате. Ако искате да разберете какво общо има мулето с цялата работа, четете нататък.

Както си пътуват, принцовете на Серендип, по щастлива случайност и поради интелигентността си, постоянно правят разкрития за неща, които не са търсили. А ето я и ролята на мулето. Според приказката, принцовете откриват, че по същият път преди тях е минало муле, чието дясно око е сляпо. Как? Защото тревата около пътя е изядена само отляво, при все че от дясната страна тревата е била по-хубава. Сега разбирате ли serendipity? Следите ли веригата от мисли на писателя: непредвидени открития – случайност – интелигентност?

serendipity да се откриват интересни неща по случайност

Thank you, Vessy 🙂

Ако ви хареса тази статия и искате да научите още много забавни и интересни неща, заповядайте в някой от нашите курсове по английски език. Очакваме ви!