Какво не знаем за етикета в Англия?

Или няколко съвета за подходящо поведение 🙂

• Когато се запознаваме с някой в Англия, отговаряме на въпроса ‘How do you do?’ с ‘How do you do?’ – Странно нали ?
• Не забравяйте йерархията: Първо мъжете трябва да бъдат представени на жените, юношите и девойките на възрастните хора.
• Като топъл и дружолюбен народ ние сме свикнали да си разменяме целувки с близки и познати, но на острова това е потенциално минно поле и обикновено е зависимо от ситуацията, възрастта, произхода, професията и отношениятa.
• Като общо правило: не се целуват хора, които не познавате. Също така не целувайте колеги, близки приятели и гаджета.
• Здравото ръкостискане, с продължителност няколко секунди, е най-често срещаната форма на поздрав за всички бизнес и повечето социални ситуации.
– Винаги използвайте дясната си ръка!
– Бъдете внимателни, да не стиснете ръката на събеседника в безмилостна хватка водеща до хирурга, но и не предлагайте “кашкавалено” ръкостискане.
• Важно е да се определи добрият тон на разговора. Лекият хумор, споделените наблюдения, ласкателството от време на време ще бъдат вашият силен коз.
• Никога не говорете за пари, болести или смърт. Дърдорковците и лъжците винаги получават възмездие.
• А езикът на тялото? – Негативните сигнали включват скръстени ръце, прегърбени рамене и нервничане. Тракането с пръстите и играенето с косата, а да не говорим за похапването на ноктите определено ще направят лошо впечатление.
• Положителни сигнали включват добра стойка, подходящ контакт с очи (не се взирайте) и уверени жестове на ръцете (без насочване). По време на разговора, леко се наведете към другия човек и кимайте от време на време, за да покажете интерес. И не забравяйте, че (истинската) усмивка винаги е победител.
• Ако вие сте в капана на скучен разговор и сте загубили всякаква надежда за бягство, прегърнете ситуацията и се опитайте да “отекчите скуката”. С известна учтивост, изтръгнете разговора от него / нея и започнете празнодумство за обект близък на собственото ви сърце. Задоволството е неизбежно, а с малко късмет ще изплашите досадника, който не е свикнал да му крадат думата
• Когато дойде времето за напускане, направете решителния ход: не се бавете в коридора, слагайки си палтото. След като сте решили да си тръгнете, просто си вземете сбогом с другите гости и след това благодарете на вашия домакин преди да се отправите към вратата. Опитайте се да не смутите другите гости.
• Ако напускате по средата на събитие, направете заминаването си бързо и дискретно, като сте уверени, че не сте зачеркнали партито предварително.

И сега след като обогатихте познанията си как да се/да не се държите на английска почва можете спокойно да си резервирате билет за Лондон и да си подарите един вълшебен уикенд 🙂
Защото тази година синоптиците прогнозират английското лято да е в неделя 🙂

Ако ви хареса тази статия и искате да научите още много забавни и интересни неща, заповядайте в някой от нашите курсове по английски език. Очакваме ви!