Спазвайте дистанция, моля :)

Или малко повече за израза shoulder-surfing.

Изразът shoulder-surfing е много популярен при сърфирането и се използва в ситуация в която някой се опитва да ви открадне вълната.

Но употребата му значително се е разпространила.

Случвало ли ви се е да теглите пари от банкомат и човекът зад вас да наднича невъзпитано все едно теглите пари от неговата/нейната сметка или пък просто им е любопитно дали случайно нямате същия ПИН като техния. Или пък сте на работа и колегата зад вас упорито се опитва да прочете статията, която сте си отворили. В този случай те се опитват да погледнат през рамото ви и да си осигурят гледка към личната ви информация.

Изразът shoulder-surfing може да се използва и в различен контекст. Например, вие сте на купон и току-що сте завързали разговор с някой, който обаче е леко отегчен от това, което имате да му/й казвате. В тази ситуация този тип “събеседници” дискретно или не толкова започват да поглеждат настрани и обикновено погледът им е насочен над рамото ви. По този начин те демонстрират желанието си да преустановят монолога ви и да се запознаят с някой по-интересен за тях.

И така, следващият път, когато сърфирате, теглите пари от банкомат или някоя не толкова вълнуваща личност се опитва да ви заговори си спомнете, че на това му се казва чиста доза shoulder-surfing 🙂

Ако ви хареса тази статия и искате да научите още много забавни и интересни неща, заповядайте в някой от нашите курсове по английски език. Очакваме ви!