10 интересни факта за английския език

1. “I am.” (“Аз съм.”) е най-краткото пълно изречение в английския език!

2. На всеки два часа бива добавяна по една нова дума в речника!

Това означава, че между обяда и закуската ви вече “се е родила” една нова дума, която можете да научите на английски език. За период пък от една година можем да се радваме на средно 4000 нови думи! Не е ли вълнуващо колко бързо се обогатява езикът?!

3. Думите, които използваме, за да печелим време за мислене докато говорим, всъщност си имат име и се казват crutch words (бувк. прев. crutch – патерица). Това са думи, които не добавят значение към вашето изказване, но ги използвате, за да си осигурите време да обмислите и формулирате изречението си по-добре.

Съвет от нас: Независимо от факта, че crutch думите ни дават време да помислим върху това, което искаме да кажем, то трябва да сте внимателни, тъй като прекалената им употреба определено би направила лошо впечатление на нашите събеседници.

Използвайте crutch думи в разгoвори с приятели, но не и по време на официални срещи и презентации, както и в писменената си реч.

4. Ако решите да изписвате всички цифри с букви (one, two, three), то първото “b” ще изпишете за “billion”;

5. Знаете ли, че има 3 думи завършващи на “-gry”: hungry, angry и hangry (букв. пр. чувството на раздразнение предизвикано от глад)

6. Ах, Шекспир!

via GIPHY

Вероятно дори и не подозирате, че всъщност Шекспир е допринесъл с около 1700 думи към английския речник – amazement, bedroom, blanket, champion, gossip, skim milk, tranquil, varied и още много други (поне около 1692 :D)

7. Най-често употребяваната гласна буква е “e”

via GIPHY

8. “The quick brown fox jumps over the lazy dog.” 

Ако знаете английски език и вече се чудите защо ви говорим за някаква си бърза кафява лисица прескачаща мързеливо куче, то спокойно, нашият автор не се е побъркал, а само ви дава пример за изречение, което съдържа цялата английска азбука!

9. Духове има и сред думите!

via GIPHY

Да, точно така, поради грешка в печата на английски речници между 1932 и 1940 година е “обитавала” думата “dord”, която е несъществуваща дума, също както и духовете (надявам се 🙂 )

10. Скъпи читатели на нашия прекрасен и образователен блог, време е да ви информираме, че и небето си има официален език и той е английски разбира се! Да, точно така, всички пилоти говорят на английски по време на международните полети.

via GIPHY

Ако сме ви мотивирали да подобрите знанията си по английски език, но не сте сигурни кое е вашето ниво, то сега е момента да го определите бързо и лесно: ТЕСТ