5 мита при търсенето на работа

Търсенето на работа може да е доста стресиращ период в живота ви, но пък не е нужно да се отчайвате още от началото. Доста по-уместно е да се мотивирате и да направите всичко възможно да се настроите за положителни резултати. Като за начало, би било добре да не вярвате в повечето митове, свързани с търсенето на работа. Ето и най-популярните пет мита при търсенето на работа, които сме ви приготвили, за да ви помогнем да повярвате малко повече в себе си и потенциала си

Ако ви е писано, ще получите работата

Да, но не е точно така. Да се опирате и разчитате единствено на съдбата е по детски наивно и един вид опит за бягство от отговорност. Истината е, че вашият капацитет от умения и знания започва да се проявява не от постъпването на работната позиция, а от самото кандидатстване за нея. Защото по време на интервюто вие ще положите първите основи, които в последствие ще трябва да надграждате. Да не говорим, че с вашето CV вие давате заявка за това какъв тип кандидат сте и е ваше задължение да докажете всички изброени качества, защото именно заради тях ви е избрал и конкретният работодател.

Колкото повече CV-та изпратите, толкова по-голям е шансът да ви поканят на интервю

kurs po angliiski sofia

Това не е състезание по брой интервюта, на които ще ви поканят. Само се замислете: нали целта ви е да си намерите не просто работа, а добра, подходяща работна позиция, за която си заслужава, която и вие като кандидат заслужавате. Има и друга страна на нещата. Автоматичното изпращане на CV-та на всяка обява, която видите, е груба грешка на съвременния кандидат за работа. Важно е не просто да изпратите своята автобиография, а да изпратите точно тази автобиография, която да отговаря на изискванията и търсенията на конкретния работодател. Затова и четейки дадена обява, ако тя ви заинтригува, първо се уверете, че вашето CV отговаря на нея.

Никой няма да прочете вашия  CV роман

Не е вярно. Това е въпрос, който няма еднозначен отговор, защото има и хора, които ще се впечатлят именно на дългото ви CV. Нещо повече: има работни позиции, които търсят кандидати, умеещи да боравят така сръчно и гъвкаво с думите. Уверете се, че колкото по-дълго е вашето CV, то толкова по-структурирано е. Това ще улесни максимално обсъждането на опита ви с бъдещите ви работодатели.

Тази огромна професионална дупка в CV-то ви е покъртителна…!

Става въпрос за онзи период, в който така да се каже не сте били ангажирани професионално, не сте натрупали никакъв професионален стаж. Много е важно как ще го преставите на вашия бъдещ работодател. Ако сте прекарали времето, в което сте били без работа в трупане на друг професионален опит, или учене на английски или друг чужд език, това е само ваш плюс. Важното е да не забравите да го споделите и да разкажете какво сте научили. Съвременните работодатели определено ще оценят тази ваша инвестиция. Нещо повече,  те ще се впечатлят от вашето желание за  развитие.

Последващата комуникация с потенциалния работодател ви кара да изглеждате досадни

angliiski CV

Ами, не е вярно! Няма лошо в това да припомните за себе си след някакво известно време, защото така ще покажете, че за вас работата е важна и вие наистина държите на тази позиция. А ако благодарите за предоставената възможност след интервюто, създавате не по-малко приятна представа за себе си: показвате вашите важни качества като социална и комуникативна личност. Уверете се, че се изказвате кратко, точно и ясно.

Желаем ви Успех! 🙂