4 Съвета за скоростно влизане в час по време на първите стъпки с изучаването на чужд език

Съвсем скорошно проучване завърши с извод, че са необходими само няколко часа и разбира се, правилния подход, за да може човек, обучаващ се в сферата на чуждите езици да дръпне максимално напред със знанията си. Това, което се установи бе, че има определени правила, които трябва да се спазят обаче. Благодарение на тях, всеки един от вас – без значение дали учите английски, немски или друг чужд език – ще може да влезе в час по време на първите си стъпки от обучението. Това не е всичко. Със спазването на конкретните принципи, мозъкът ще се настрои за по-бързо усвояване на новите факти, което означава, че тактиката ще действа за в бъдеще, без да се търсят нови методи за успех.

За да се реши какви трябва да са конкретните стъпки за скоростно влизане в час по време на първите уроци по чужд език, в проучването вземат участие няколко полиглота, които никога досега са нямали достъп до румънски език. Разбира се, времето за тях, необходимо за напредъка бе 10 пъти по-кратко. Важното беше да се установят правилата за спазване, подходящи за обикновените ученици по чужд език.

Ето ги и четирите съвета, които ще помогнат и на вас. Те ще ви дадат сериозна преднина в изучаването на чужд език веднага след като вземете азбуката, тоест в самото начало на обучението…

  • Започнете с усвояването на глаголите

Без значение за кой език става на въпрос, основното нещо в речта и говора е изразът на действие, нали така? Няма как да го осъществим без наличието на достатъчно много глаголи. Според групата полиглоти богатият запас от глаголи ви дава сериозна преднина, която в последствие можете да запълните с граматически конструкции и правила. Но дори и да не ви остане време за толкова много допълнителна информация, боравенето с повече глаголи на даден език, та дори и в едно-единствено глаголно време, ви дава 70% шанс да се разберете с всеки във всяка ситуация.

  • Трябва да започнете да говорите веднага, още с първата дума, която научите

И така до края. При всяка следваща дума или изречение, вие ще натрупвате текст от усвоените знания и в крайна сметка, ще имате огромен набор от изрази и конструкции както за универсални ситуации, така и за конкретни случаи. Но говоренето в случая е важно, за да запомняте максимално бързо и максимално повече.

  • Колкото говориш, толкова трябва и да пишеш

Старата максима за записване на всичко научено, тоест прехвърляне на усвоената информация на допълнителен, различен от съзнанието и паметта ви, носител, работи. И проучването, с което ви запознахме, е поредното доказателство за това твърдение. Но тук е мястото да отбележим, че обучаващите се по румънски език в това изследване показват, че не просто записването, а систематичното, хронологично и естетически издържаното изписване е успешният метод за запомняне. Паметта ви не може да запомни драсканици, една каша на скъсан и смачкан лист, а по-скоро прилежен план, красива рисунка и т.н.

  • В търсене на сродните думи или граматически правила

Всяка нова дума има възможност от 70% шанс да прилича на дума от вашия роден език или на първия чужд език, който сте научили. Откриването на тази връзка ви помага да запомните нещата по-бързо и лесно, като поставяте нов етикет върху „новото“, а именно „близо до познатото“.