Съвети за успех по време на интервюто за работа на английски език

След като сте отделили достатъчно време и усилия и сте постигнали определено ниво по английски език, вероятно ще пожелаете да се възползвате от неговите предимства – в това число и да си намерите по-хубава работа с изискване владеене на английски език. Много често, в такива случаи проверката на нивото на английски език представлява провежда не самото интервю на английски език. Това обаче може да е доста стресиращо за един кандидат с малко опит в разговорите на чужд език в реална среда, тоест извън класната стая. Та дори и да е минал успешно курс по английски език.

Ето защо е добре да се придържате към определени правила в тези случаи. Следващите съвети ще ви помогнат да се справите успешно с интервюто на английски език за мечтаната от вас работа:

  • Съвършенството е постижимо…с практика!

Нали се сещате, че въпросите, които ще ви зададе първата, втората и така нататък по реда на хронологията фирма ще са близки. Със сигурност, ще ви накарат да изброите предишните си работни места, с какво точно сте се занимавали в миналите фирми и т.н. Това е все текст, който можете предварително да подготвите, да научите – ако трябва и наизуст – за да сте сигурни, че поне по-голяма част от интервюто ви на английски ще мине гладко. В буквален и преносен смисъл. Също така, помислете за вероятни въпроси, които могат да ви се зададат, имайки предвид естеството на бъдещата ви работа, сферата на дейност на фирмата и т.н.

  • Трябва да слушате събеседника си толкова внимателно, колкото внимателно и ще произнасяте всяка дума на английски език

50% от грешките, които ще допуснете на интервюто си на английски език, не се дължат на незнание на езика, а на факта, че не сте разбрали въпроса. А това може да се получи не само защото не знаете някоя дума от този въпрос, ами защото не вниквате внимателно в целия разговор. Знаете добре, че понякога, дори и да не знаете 30% от думите в един текст, с добрата съсредоточеност и логика, можете да уцелите смисъла му.

  • Изградете си речник с термини предварително

Например, ако кандидатствате за пост „главен счетоводител“ трябва да сте много добре запознати със счетоводния английски речник. Но пък ако ще работите нещо в сферата на маркетинга, заложете на новосъздадените думи под влияние на социалните мрежи и поп културата, жаргоните и дори тийн начина на изказване. Важно е да покажете, че сте на ти не само с езика, но и с естеството на работа на позицията, за която кандидатствате.

  • Говорете ясно и отчетливо

Ако нямате професионален опит извън страната, никой няма да очаква от вас да говорите бързо и с акцент като британец или американец. Затова и няма смисъл да се правите на такъв. По-ползотворно е да отговаряте точно и ясно на въпросите, за да покажете, че сте ги разбрали, и да изговаряте думите пълно и отчетливо, за да покажете увереност в себе си. Не се стремете да говорите бързо – това не е хип-хоп състезание по фрийстайл. Това е интервю и по принцип, дори и на родния ви език, то трябва да преминава гладко, без напрежение, а непринудено и естествено.