Есенна кулинарна лексика с Ани

Здравейте, аз съм Ани от кулинарния блог kulinarendom.com и съм изключително щастлива, че днес съм гост в езиковия свят на English World Academy.

Днес ще си говорим за храна, като заедно с това ще се опитаме да подобрим английската си кулинарна лексика, основно на есенна тематика.

Ако трябва да кажа с кои продукти свързвам есента, първата ми реакция ще бъде тиква, тиква и май пак тиква. Ръководена от тази мисъл или по-скоро от факта, че сезонът на тиквите дойде, съвсем наскоро създадох една рецепта за тиквен пай, която може да намерите в моя блог ето тук

Този пай носи всичко онова, което искаме от есента – миризмата на вкусно печиво от фурната, спокойствие, идилия и онова непреодолимо желание да си отрежем едно голямо парче от него, да си направим чаша ароматен чай и да се сгушим на топло на дивана, завити с топло одеяло. Нали ви казах – идилия! А забравих да спомена и за аромата на канела, който също помага за цялостното преживяване.

И ако до сега не сте обичали времето, в което трябва да се сбогувате с прекрасното лято, сега имате за какво да се хванете, защото и есента може да бъде много хубава. И точно сега ще се постарая да ви убедя още повече в това като ви кажа, че този вкусен и ароматен пай ще може да спечели един от вас, участвайки в една игра, която организираме заедно с English World Academy.

Как да участвате в играта:

Може да участвате в нея като харесате и споделите този пост във Фейсбук. Накрая с жребии ще изберем един победител, който ще спечели тиквения пай, за който вече споменах по-нагоре. Краен срок за участие 23 октомври, 2016. Победителят ще бъде изтеглен на 24 октомври, 2016.

Най-лесният начин за запомняне на каквото и да е според мен, е когато го свържем с дадена ситуация, случка, нещо приятно и т.н. Затова днес ще ви дам примери за любими есенни продукти или такива, с които свързваме есента, които ще свържа с дадена ситуация. Учете, защото накрая някой ще получи награда и трябва да е заслужена, нали!

Да започваме!

pumpkin – тиква ?

I surprised my colleagues with some pumpkin pie. What a great start of the week.

Изненадах своите колеги с тиквен пай. Какъв страхотен старт на седмицата.

apples – ябълки ?

Autumn always takes me back to my grandmother’s apple strudel.

Есента винаги ме връща към споменa за ябълковия щрудел на баба ми.

chestnuts – кестени ?

I love this time in the year when you can smell roasted chestnuts.

Обичам това време в годината, когато усещаш аромата на печени кестени.

chestnut puree – пюре от кестени

broccoli – броколи 

Broccoli is really healthy for you.

Броколите са много здравословни за теб.

cauliflower – карфиол

My mother has a special recipe with cauliflower.

Майка ми има специална рецепта с карфиол.

eggplant – патладжани

Cooking eggplant is a real challenge for me.

Да готвя патладжан е истинско предизвикателство за мен.

pears – круши ?

Yesterday I prepared a salad with pears, bri, mozzarela, thyme and caramelized walnuts.

Вчера приготвих салата с круши, сирене бри, моцарела, мащерка и карамелизирани орехи.

cinnamon – канела

I love visiting Vienna in winter. The smell of cinnamon is everywhere.

Обичам да посещавам Виена през зимата. Ароматът на канела е навсякъде.

prunes – сини сливи

My favourite jam is from prunes.

Любимото ми сладко е от сини сливи.

Надявам се тези примери първо да са ви вдъхновили да готвите повече домашна храна и второ, да ви помогнат да запомните дадените продукти по-лесно.

И тъй като наближава Helloween, който най-често се провежда в англоговорящите страни  Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, реших да ви споделя и малко идеи как може да го прекарате. Може да приготвите вкусен десерт, който да украсите в духа на празника или да изпробвате скулпторските си умения, дялкайки скулптори от тиква.

Може да разгледате моята статия “Хелоуински авантюри” ето тук.

Беше ми изключително приятно да бъда на гости на English World Academy и им благодаря отново за поканата! A на вас пожелавам винаги да намирате стимул и начин за научаване на нови неща.

Ани от kulinarendom.