Как да подобрим паметта си с цел по-лесно учене на английски език?

В обучението по чужд език – включително и по английски – са ви нужни много качества. Умението не е комплексно, защото самите знания, които придобивате, изискват различни силни страни от вашия интелект. Например, за граматиката, трябва да бъдете схватливи и методични. Но за ученето на нови думи, безспорно, основното е да имате добра памет. Дори да смятате, че я притежавате, никога не е излишно да я подсилите малко, нали? Така, запомнянето на новите английски думи ще е по-лесно и по-бързо от всякога. Днес, ще ви дадем няколко практически насоки по повод това как да подобрите паметта си за по-лесно учене на английски език, най-вече за ученето на новите думи:

  • Започнете да четете думи и отзад напред.

Това не е особено често срещана стратегия, но е нов метод, който някои от американските учители по чужди езици карат децата да прилагат. Според експертите, над 60% от хората, които пробват метода, наистина успяват да подобрят паметта си, а запомнянето на чужди думи им отнема с 24% по-малко време. Струва си да опитате!

  • Учим в обстановката

Всеки път, когато попаднете в нова обстановка, се опитайте да назовете на английски език абсолютно всеки предмет, който видите около себе си. Естествено, ще има и нови думи, които сами ще трябва да проверите в речника, но и ще си припомните много забравени такива. Този метод лежи на базата „повторението е майката на знанието“.

  • Развийте почерка си с лявата ръка

Има теория, според която хората, които пишат с лявата ръка имат по-висок интелектуален капацитет. Друга теория пък твърди, че хората, които могат да пишат и с двете ръце, са далеч по-умни от останалите. Пробвайте да се научите да пишете с лявата ръка именно докато изписвате новите думи на английски език.

  • Спираме да запомняме неща, които не трябва да учим наизуст, а можем да запишем на листче хартия

Целта е да освободите паметта си от ненужни елементи и да намерите място за новите думи по английски език, които трябва да останат там. В паметта пък няма място някоя ненужна информация като последния филм на любимия ви актьор, защото него можете да намерите в интернет за 1 секунда. Също така, избягвайте да запомняте наизуст дълги списъци, които можете да ползвате само като ги имате написани пред вас. Списъкът за пазаруване е такава ненужна за паметта ви информация.

  • Заложете на детайла

Вникване в детайли в дадена информация развива мозъка. В тази връзка, това, което трябва да правите от тук насетне, за да имате по-добра памет, е да разглеждате заданията за домашна работа, последно взетите уроци, новия списък с думи на английски език за учене, детайлно. Вниквайте във всичко дълбоко. Търсете връзка между отделните елементи. Правете си асоциации. Отделете поне час за това детайлно преглеждане на материала и ще видите, че 50% от информацията в него вече ще се е запечатала в съзнанието ви. Най-малкото, което е, тя ще ви е позната, тоест ще трябва само да я затвърдите.

Използвайте всички тези методи за подсилване на паметта. Уверени сме, че поне един от тях ще ви пасне и най-накрая ще станете истински факири в ученето на новите думи на английски език.