Новите подходи в преподаването на чужди езици

Съвсем наскоро започна новата учебна година. За нас 15 септември винаги е бил огромен празник, защото ние вярваме в образованието, вярваме, че трупането на нови и нови знания е правилният път към успеха, вярваме, че човек се учи, докато е жив. Затова за нас е истинско щастие да ви поздравим с началото на новата учебна година. И без значение, че отдавна сте завършили училище, ако посещавате курсове по английски, може да се чуствате също поздравени. По случай новата учебна година решихме да разгледаме най-новите и актуални тенденции в сферата на образованието. В частност, ще ви запознаем с новите подходи в преподаването на чужди езици. Ето някои любопитни факти и информация по темата. Сигурни сме, че ще са ви доста интересни и любопитни:

  • Методът Желание

Защото обикновено, човек учи понеже учителят му е казал, че това трябва да се научи. Ако трябва да сме по-детайлни, традиционно, изучаващите чужд език разделят програма си на граматика, лексика и т.н. Но подходът не е толкова тематично да разделяме материала, а емоционално. Всяка една тема трябва да събужда желание за обучение. Затова и новите учители правят следното: граматиката, например, се учи под формата на игра, думите се учат под формата на диалог, а четенето – с откъси от любими детски книги и дори бестселъри.

  • Методът „Нищо не разбирам!“

Според специалистите има много хора, които събират мотивация да научат нещо, защото изпадат в неприятна ситуация от незнанието. Без значение дали неприятната ситуация е невъзможност да се включите в разговор, или срам от най-ниската оценка на контролно, негативният ефект от липсата на подготовка би могла да бъде ефективна. И то доста. Конкретно, за метода с приложение в обучението по английски език, може да се направи следното: да се пускат постоянно сложни аудио записи на английски език или дори откъси от филми с любими актьори, които да накарат ученика да се мотивира да учи.

  • Социалният метод

Разбира се, става въпрос за така популярните напоследък социални мрежи. Всички обичат социалните мрежи и всички прекарват в тях огромна част от ежедневието си. По този начин, социалната среда може да се възприеме за най-добрата учебна среда. Първо, тя е нещо познато на ученика и той няма да се чувства потиснат като в традиционна класна стая. И второ – тя носи удоволствие. Затова всеки учител може да пробва следната идея и за своя клас по английски език. Разпределете задачи – индивидуални – на учениците си, все свързани с говорене на английски език и със социална мрежа. Накарайте някой да намери приятел, англоговорящ, в социалната мрежа. Друг – изпратете в специализирана група и му поставете задание, свързано с интереса и участниците на групата. Методът е достатъчно ефективен, защото не изкарва ученика твърде много от комфортната зона. Оставя го на място, което му е полезно и приятно. Затова и мотивацията за учене е повече.

Нови или стари, всички учители целят едно и също: не просто да научат ученика си на нещо, но и да му втълпят, че наученото е полезно, да го накарат да се забавлява, докато учи. Ако учителят постигне това, той е чудесен преподавател!