Съвети за обучението ви по английски език от човек, който владее цели 16 езика

Като Ломб е била професионален проведач от Унгария. Тя е знаела цели 16 езика и според нея всеки един от тях е научила напълно самостоятелно и с помощта на стандартни учебни материали, плюс художествена литература за разнообразие и усвояване на повече лексика. Къде тогава се крие голямата й тайна, защото 16 езика са си 16 езика? Според Като тайната е в подхода, а той, на свой ред, изисква да бъде оформен във времето и с опита. Нещо повече – унгарската преводачка дори е споделила и няколко практични съвета и за вас. Използвайте ги и в своето обучение по английски език:

  • Учете всеки, абсолютно всеки ден!

Спокойно, въпросът е принципен в случая. Като Ломб твърди, че дори да нямате достатъчно време и отделяте едва по 10 минути в такива дни, е достатъчно. В случая е важно просто да приобщите чуждия език в своя живот, да го направите негова неразривна част. Нещо повече – ако нямате много време всеки ден, добре е да съсредоточите тези 10-15 минути учене на английски сутринта.

  • Когато желанието си отиде…

Не трябва нито да се отказвате изведнъж, нито да се насилвате прекалено много. Това е временна демотивация и тя ще си отиде, но само ако се опитате да запазите темпото или поне да го намалите, но не толкова значително, че да захвърлите английския завинаги или за месеци напред.

  • Ако ще учите наизуст

Не учете думи наизуст, а готови фрази, такива, които да можете директно да използвате и то в максимално повече ситуации, тоест максимално универсални. Реално погледнато, от ученето наизуст никога не е имало полза, според унгарската преводачка, но ако някой смята, че това е неговият начин, нека поне е ефективен. А единичните наизустени думи няма как да ви помогнат да говорите свободно, докато целите фрази ще ви изкарат от доста ситуации, в които сте неподготвени.

  • Превеждайте си наволя!

Когато видите надпис на опаковката ви от шоколад или голям билборд с английски думи, четете и мислено превеждайте. Това също ще ви помогне да свикнете с английския и да го възприемате по-лесно и в реалния живот, а не само на книга и учебник. Като професионален преводач, Ломб смята, че ученето на език винаги трябва да се опира върху разбирането му, а не толкова върху усвояването му. По-добре е да разбирате перфектно 3 граматически правила, но да ги ползвате свободно.

  • Не си поставяйте конкретни цели, свързани с езика

Например, според Като Ломб е глупаво да си давате конкретен срок и то от самото начало. За някои английският език ще е най-трдуното нещо, което са учили досега, и когато не спазят прекалено оптимистичния си срок, ще се разочароват и отчаят, тоест мотивацията им ще падне. Също така, не си казвайте „днес ще науча 100 думи“. Няма такова нещо като планиране на мозъка колко ще научи, защото ако се активизирате, за един ден може да запомните и 150 думи, но нещо може да ви разсее и да стигнете едва до 5.