Психолозите говорят…или как да подобрим значително английския с техните препоръки

Скъпи приятели, вече ни познавате достатъчно добре и сте наясно, че правим всичко възможно, за да направим обучението ви по английски език наистина ефективно и в същото  време забавно. Когато двата фактора са налице, можем да кажем, че постигате успех. Същевременно, нашият мозък е устроен така, че когато става въпрос за учене, в главата ни светка червената лампичка, с аларма „нещо неприятно, трудно или досадно“. Вероятно, всеки един от вас е изпитвал поне веднъж едно от трите. И това е нормално. Всяко ново нещо, а ако то е за учене – още повече – създава определен стрес за нас. Затова и този път решихме да поговорим с психолозите. Те ни дадоха доста добри препоръки за подобряване на вашия английски и дори на целия ви процес на учене.

Ето ги и специализираните препоръки от психолозите:

Ако сте в началото на своя по курс по английски и ходите с огромно нежелание там, но се чувствате длъжни и притиснати да го правите – поради една или друга причина, например ще заминавате в чужбина или искате определена работа, където езикът е изискване – трябва да намерите нещо положително в това задължение. Например, помислете за онзи позитивен съсед по чин, с който обикновено си сверявате домашните работи, или дори за шегите на вашата учителка, която няма как да не ви разсмее и този път. Рано или късно ще свикнете и няма да има нужда да си търсите странична причина, за да се наслаждавате на курса си по английски.

Поддържайте ред в материалите си по английски език. Това не само, че прави добро впечатление пред учителката, която виждайки старание във вас, ще ви обърне и повече внимание, но и ще елиминира усещането за хаос. А вероятно, сега, когато все още ви е трудно да проговорите или дори да разберете английския, хаосът ви е повече от познат.

Не мислете за английския език като за нещо, което задължително и на всяка цена трябва да научите. Мислете си, че ви е приятно, че е хубаво да разбирате какво пише на повечето опаковки и етикети на стоки, че е просто прекрасно да гледате филмите в оригиналния им вариант, без да четете субтитри. Това е като с танците – със сигурност, се забавлявате повече, когато танцувате на дискотека, отколкото ако трябва да ходите на уроци по салса, нали?

Не забравяйте, че вътрешното ви спокойствие, мотивация и дори хъс за работа зависят на първо място от физическото ви здраве. Няма как да дадете наистина 100% от себе си, ако тялото ви е изморено. А мозъкът, между другото, трябва да е свеж и да работи на пълни обороти, за да се справяте и с английския език. Затова е много полезно да пиете ободряващи напитки преди чуздоезиковия курс, да си хапнете от любимия си десерт, за да се настроите положително, да спортувате – защото ако е непрестанно ангажирано съзнанието ви, докато сте на работа, а после на курс, в един момент възможностите ви за запомняне и усвояване на нов материал няма да са ефективни, както ако се разсеете между работата, задълженията и курса по английски език.