Как да помогнем да детето си, докато учи английски език?

Днес, решихме да помагаме в обучението по английски език не конкретно на обучаващите се, а на родителите, които имат записани деца в такива курсове. Защото да разчитате само на мотивацията на вечно мислещото за игри и лудории дете, както и на учителите (не че те не си вършат работата перфектно в повечето случаи!) не е особено добра идея. Като родители вие трябва да поддържате постоянен, но не и очевиден или натрапчив, контрол върху образованието на своите деца. А чуждите езици и най-вече основния, който вече се говори от цял свят – английският – са изключително съществена част от образованието. Ето как да помогнете и на своето дете, докато учи английски език, без да го натоварвате или напрягате, а напротив – като му дадете пример и развиете у него желание за учене:

  • Умението да говорим

Както всички знаем, по-младите, респективно по-малките са склонни по-бързо да запомнят нови чужди думи, а в крайна сметка правилното говорене на английски език силно зависи от големия запас на лексика. Можете да помогнете на детето си, като организирате 2 дена в седмицата, в които ще учите думи. Дори да научи по 10 думи в такъв ден, това са 20 думи на седмица, съответно 100 думи за месец минимум. Добра идея е да пробвате със стратегията на картончетата. От една страна изписвате думата на английски, а от другата превода й на български език. Една игра с показване на картончета по време на закуска, например, ще ви отнеме не повече от половин час на ден, за да помогнете на детето да си вземе 20-те думи по английски за седмица!

  • Диктовката

Според статистиката, 78% от обучаващите се по английски език в начално ниво, най-силно се притесняват от диктовките. Разбира се, стресът в училище няма как да го елиминирате, но пък можете да помогнете на детето си, като му подготвяте практически упражнения у дома. Един път седмично диктовка – на лесен текст на английски език, който обаче да не е от основния му учебник – ще даде на детето повече увереност и знания, отколкото можете да си представите!

  • Помогнете на детето си да започне да възприема английския като познат език

Това става само чрез слуха! Затова вместо да затормозявате сина или дъщеря си с реални граматически упражнения от помагалото, което му купихте миналата година на Книжния пазар във вашия град, по-добре е да организирате домашна практическа подготовка за възприемане по слух. Пускайте на детето си детски без субтитри, слушайте детско радио на английски език и в крайна сметка, то ще започне да свиква с новите думи и граматика.

  • Приказка за лека нощ

Е не точно, защото в началото на детето ще му е трудно да разбира всичко, но пък ако четете заедно на английски преди лягане, ще направите сериозен пробив в подготовката. Както знаете, преди лягане е доста уместно да се учи чужд език, защото прочетеното и дори видяното или чутото остава за по-дълго време в съзнанието. Пробвайте и с този метод – няма да съжалявате!