4 Причини, че никога не е прекалено късно да научиш английски език

Голяма част от хората решават, че след като завършат училище и преминат през школото на университета, родят деца и се установят на постоянна работа, тоест надхвърлят 35-те години от своя живот, става твърде късно за обучение, включително и за учене на английски език: тепърва, наново или дори от самото му начало. Но истината е, че дори на 45 години всеки един от нас може достатъчно силно да се мотивира и да се справи със задачата.

Естествено, ентусиазмът е движеща сила, но и преодоляването на предразсъдъците, че след 30-те ставаме твърдe „стари“, за да учим, също, е от особено значение. Ние не можем да ентусиазираме или мотивираме никого насила, защото когато учим английски или какъвто и да е чужд език, мотивацията има особено личен характер. Затова пък можем спокойно да се справим с предразсъдъците, които и вие евентуално имате към обучението по чужд език след тази възраст.

Ето ви, например, 4 супер основателни причини, че никога не е прекалено късно да научиш английски език:

  • Прекрасните, далечни, луксозни и семейни почивки и ваканции на далечни дестинации тепърва ви предстоят

В крайна сметка, когато сме на по 20 къмпингуването около красивите плажове на Созопол е добър вариант, но след като улегнем и станем по-заможни и финансово стабилни, най-накрая можем да си позволим екскурзии из Европа, семейни круизи и дори втори меден месец. Вече сме на 40, 45, но пък имаме всички основания да си позволим подобни удоволствия. А когато дестинациите са екзотични или културни, винаги ни трябва чужд език. Няма как да научим всички езици, докато пък с английския ще се справите навсякъде. А той ще ви е нужен: вие ще посещавате културни и исторически забележителности, тъй като времето с купоните на плажа и по градските паркове вече не ви е в листата с толкова любими летни занимания.

  • Вече е изключително трудно да кандидатсваш за хубава работна позиция, без да знаеш английски език

Така да се каже той е минимумът, който трябва да представите в графата езикова подготовка и компетенции. Някога отдавна, когато кандидатствахте за старата си работна позиция английският не е бил критерий и са ви взели на драго сърце, но нали не искате да тъпчете на едно място? Нали искате развитие? Ами то идва с опити на други работни места, а те няма да са достъпни за вас без английски език!

  • Нали се сещате как половината нови чуждици и жаргони сред езика на младите се базира на английския език

И нали не искате децата да ви приемат за изостанали и не толкова модерни? Трябва да сте на една вълна с тях, за да се разбирате и поддържате нормални приятелски взаимоотношения. Трябва да говорите на един език. А има ли тийнейджър, който не говори английски днес? Не, разбира се!

  • Причина да излезете от рутината на живота

На 36, на 42, това са все възрасти, които крият риска от влизане в една рутина, която се повтаря ежедневно и животът изведнъж се изнизва, без да го усетите. Но тази тенденция лесно може да се наруши, ако внесете повече разнообразие и динамика в своя лайфстайл. Ученето на чужд език е идеално за случая!