Краят на нивото по английски наближава, как да учим по-ефективно сега?

Забелязвали ли сте се колко изнервени, напрегнати и дори несигурни можете да се почуствате в края на съответното ниво по английски език. В началото мотивацията и ентусиазмът сякаш са в повече, докато с наближаването на финалния тест и затвърждаване на знанията я се отпускате, я губите кураж, че ще се справите. Това са напълно нормални неща и не сте единствени в страха си, че ще се провалите, както и в съмнението, че ще се справите. Можете и ще се справите, но за да сте на 100% убедени в това, най-добре да разгледате следващите ни съвети. Те са насочени именно към този период: края на нивото, ако учите английски на курс или края на срока, ако сте все още ученици. Ето как да сте по-ефективни в ученето точно тогава и точно преди финалния изпит:

  • И най-големият полиглот е загубен без план

Винаги имайте план – за всеки отделен ден, за конкретна седмица, за последните часове преди края на нивото. Следвайте го внимателно, но без да ставате като роботи. Не забравяйте, понякога плановете се провалят, но вие не трябва да изпадате в паника. Напротив: подхождайте умно според ситуацията, реагирайте бързо. Или казано с други думи, ако случайно изникне някой купон, можете да го пропуснете, но това съвсем не означава, че трябва да пренебрегнете приятел в нужда, ако имате да учите. Приоритизирайте!

  • Давайте си много, но кратки почивки

Според учените, колкото повече пъти си почивате по време на учене на английски език, толкова по-лесно се усвояват новите думи. За разлика, от стандартното учене: например, по биология или химия, езиковото обучение протича по различен начин в мозъка. Както се казва, мозъкът ви има нужда от повече паузи, когато усвоява нови думи.

  • Ползвай Фейнман подхода

Не сте наясно с него ли? О, той е много ефективен и ние сме сигурни, че с него ще вдигнете значително качеството на езиковата си подготовка. Тактиката на Фейнман е да ви постави в ролята на учителя. Няма нужда да търсите човек, който също учи английски език, за да му обясните правилото за степенуване на прилагателни имена. Можете да го разясните и на котката си, та дори и на въображаемия си клас. Въпросът е да го обясните с вашите думи, за да може информацията да е стабилно затвърдена.

  • Измисли си подарък

Щом отказахте купона по време на подготовка за финалния тест и в края на нивото по английски език, имате пълното право да си подарите не един, а два купона, след като вземете сертификата. С награда, винаги се печели по-лесно, не мислите ли? А защо не и нова книга на английски език съобразена с Вашето ниво?

  • Спри си Фейсбука…

Сериозно! Колкото повече публикации постваш на ден, толкова повече време губиш. Нека си признаем, след всяка следваща снимка, която качиш в мрежата, започваш неистово да влизаш и излизаш от профила си само и само за да провериш кой я е харесал, кой как се е изказал за новата ви прическа. Няма нужда от глупави статуси, че се измъчвате на финала на нивото по английски език, по-добре качете снимка на сертификата си, като го вземете!