5 Неща, с които да сте наясно, преди да започнете да учите нов език

Ако четете това, защото имате намерение скоро да запишете на курс по английски или да научите някой нов език, то тогава е редно да ви кажем няколко неща предварително. Всъщност, за да сме точни и конкретни, има 5 важни факта, с които трябва да сте наясно, преди да започнете да учите нов език. Ето ги и тях:

  • През цялото си обучение ще трябва да си припомняте откъде сте започнали

Първо, ще трябва да се сещате колко зле сте били в началото и по този начин да се мотивирате, тоест сами на себе си да покажете, че всъщност напредвате и от усилията ви има смисъл.  След това трябва да си припомняте и още нещо: защо изобщо направихте тази крачка, защо записахте да учите чужд език. Това е още по-силната мотивация, която ще ви крепи до края, без значение дали целта ви е просто да се представите за много умен на следващото си интервю за работа, или искате да впечатлите някого.

  • Не забравяйте да четете за удоволствие

Обичате романтични романи или си падате повече по приключенски истории? Няма кой знае какво значение какъв тип книги четете, важното е, че сте от четящите хора! Тогава не забравяйте, когато напреднете с новия си чужд език, да се отдадете на хобито си, като си вземете книга на този език!

  • Контекстът в един момент ще ви избяга…

Ще си задавате въпроси защо изобщо трябва да знаете думи и изрази на английски, чиито значения не използвате даже на български език. Ще изпадате в тъмна мъгла и ще четете текст, от който нищо няма да разбирате. Но това е само в началото, контекстът рано или късно ще ви се избистри. И малките деца не могат да четат сложни книги в началото, нали?

  • Игнорирайте митовете

Например този: само младите могат да научат бързо чужд език. Или пък този: щом ви върви математиката и всички точни науки, значи сте много слаби в езиците. Вие сте индивидуална личност и или имате заложби, или нямате. Но истината е, че колкото и зле да сте били по литература в 10ти клас, това не означава, че ако положите усилия, английският няма да ви върви.

  • Ще трябва да инвестирате пари

Ами да, знанията си струват пари, но не забравяйте, че по-късно те ви носят много повече, отколкото сте дали. Затова, съвсем не бъдете алчни, ами бъдете щедри със себе си в книжарницата: купете си хубава тетрадка речник, която само с лъскавите си корици да ви привлича всеки път, като не ви се учи, вземете си максимално повече тестове и помагала с упражнения, заложете на книгите на чужд език още от самото начало, като преминете от детски книжки към романи. Всичко това рано или късно ще ви се отплати.

Задължително имайте предвид тези неща, преди да направите първата си крачка към чуждия език. С тях ще бъдете подготвени за основни етапи и стъпки от обучението си! А ние ви пожелаваме успех!