Преводачите от TED споделят безценни съвети за учене на нов език

Всички сме чували за популярния уебсайт TED и за мъдростите, които можем всекидневно да откриваме на него. Тук не само ще се научите да живеете по-лесно, но и ще успеете да откривате тайни и тактики, способни да ви помогнат в ученето на английски език, независимо дали сте избрали обучение в курсове, идивидуални уроци или самоподготовка. Именно такива тайни сме ви приготвили днес и ние. Е, не сме точно ние, защото съветите за учене на нов език, които ще прочетете по-долу, пристигат директно от способните и талантливи преводачи на въпросния сайт TED.

Ето какво ни казват те да правим и да не правим:

  • Ученето на нов език трябва да бъде част от вашето ежедневие, навик като храненето навън вечер с приятели или каране на колело всеки петък

Елизабет Бафърд е една от най-опитните преводачки в TED. Тя твърди, че това, което я е направило толкова добра в толкова много чужди езици, е нищо друго освен постоянството. Когато учим нов език, той трябва да стане толкова голяма част от живота ни, колкото е и родният ни език, а нали целта ни тук е да приравним чистотата на английския ни с тази на българския?

  • Новия чужд език става част и от дома ви

Олга Димитроченкова е главен преводач с руски език в TED. Тя обяснява колко трудно й е било да внесе английския език в речта си поради факта, че в Русия не обичат много да го използват. Но в деня, в който тя решава да украси целия си апартамент с постери на английски и мебели с мотиви в стил английски слоугани, тя осъзнава, че езикът е живо същество и за да го говорите, на първо място трябва да се разбирате с него, да прекарвате повече време заедно.

  • Трябва да възприемете идеята е, че ученето на нов език не е само полезно, но и път към нови забавления

Например, замислете се, че след като научите английски език, ще можете да ходите на кино не само в България, но и в Англия или Италия, докато сте на екскурзия и където премиерите на новите филми са доста преди нашите. Подобен е случаят на преводачката с френски и италиански език Ана Миноли от TED. Тя разказва, че е поискала да научи английски език, защото е имала неистовото желание да изгледа оригиналните сцени и да изслуша оригиналните диалози на златните класики от Холивуд, които обожава.

  • Правете грешки на воля

Немският преводач от TED Джудит Матц, например, разказва как, когато е решил да научи италиански език му е било много трудно да намери човек, с когото да практикува наученото. Не му се е получавало добре с италианските филми просто защото е искал да проведе диалог с някого, а сред приятелите му липсвал човек, владеещ този език. Един ден обаче, Джудит съвсем случайно среща едно 2-годишно дете, което тъкмо проговаряло на италиански език, тоест било като него. Матц разказва, че това е бил най-вълнуващият му разговор на италиански, защото бил толкова естествен, поучителен и свободен!