Големите грешки, допускани от обучаващите се по английски език, които по всяка вероятност и вие правите!

Всички правим грешки, както когато учим нещо ново, така и когато учим чужд език, и английския не е изключение.

Нашите преподаватели по английски език в курсовете и индивидуалните уроци ежедневно следят отблизо как се справят съвременните ученици и курсисти, и естествено научават все повече за техните основни трикове и стратегии за по-бързо запомняне на граматически правила, нови думи и т.н. Същевременно, от зоркото ни око не убягват и основните грешки, които най-често допускат обучаващите се по английски език.

Ние събрахме няколко от тях – основни и доста големи, а и по всяка вероятност част и от вашия грешен подход към учене на английски език – не толкова, за да ви ги натякваме, колкото, за да ви докажем, че когато се поучим от грешките си, обучението изведнъж се опростява, и става в пъти по-успешно.

Ето затова следващите 7 грешки, някои от тях допускани и от вас, докато учите английски, трябва да бъдат основата на бъдещата ви промяна:

  • Страх от това да допуснете грешка – всички грешим, важното е да се учим от грешките си, което би довело до:
  • Всъщност, поради този страх, вие може и да не допускате грешки, но и не научавате нищо. Постоянно се укорявате, че не знаете нищо и не можете да се включите в нито един разговор на английски език. Така изоставате в пъти повече, отколкото ако се пробвате постоянно да завържете разговор, да отговаряте на въпросите, та дори и при всеки ваш отговор да се намира по някоя сбъркана дума, времева конструкция и т.н.
  • Самокритика към произношението:
    • Разберете, че произношението ви никога няма да бъде такова, каквото е на лондончанин, на новозеландец или даже на жител от отдалечено малко канадско селце в северната част на страната. Но точно там се крие и чарът на английския език. Той има толкова разновидности, колкото етноси и групи от хора го говорят.
    • Пренебрегването на граматиката за сметка на богатия речник:
    • Сложно е да се определи кой е по-големият проблем: да имате беден речник, или да не можете да построите правилно от граматична гледна точка едно изречение. При всички случаи обаче, ако поддържате златната среда, изказът ви ще звучи по-гладък и естествен.
  • Ученето на думи, без да ги подбирате:
    • Не е нужно да знаете всички медицински термини на английски език, ако не работите в болница. Всъщност, тези думи не ги знаем в пълнотата им дори на родния си език. За какво са ви на английски език?
  • Грешна мотивация:
    • Например, да вярвате, че няма как да научите чужд език, ако не живеете на място, където е официален и не го практикувате в реална среда. Това е грешен подход, който срива ентусиазма доста бързо.
  • Избягването на предизвикателства:
    • Да преминете от стандартните музикални програми с песни на английски език към ТВ канали като BBC е идеален вариант да вдигнете летвата. Но ако това ви притеснява, ще си останете на начално ниво знания.
  • Зубренето: ученето на чужди думи става със запомняне, но буквалното зубрене никога не намира практично и оптимално приложение в ученето на английски език. Това е чужд език, а не история или химия. Създайте си навик, да учете наизуст, но и да разбирате какво научавате и запомняте.