4 Причини да не избираме безплатен курс по английски език

Човешката природа е устроена така, че когато някой чуе за нещо безплатно, наготово, винаги ще го предпочете. В това има и лоша, и хубава страна, но днес, ще си говорим конкретно за безплатните обучения по чужд език и тяхната негативна страна. Представяме ви точно 4 причини да не избирате безплатен курс по английски език, като разбира се, си запазваме правото да твърдим, че всеки един ученик е индивидуална личност и не е задължително нещата по-долу да важат за него в пълна сила:

  • Чувството за отговорност и мотивация значително спадат

Просто защото знаем, че това е нещо, което няма да ни се отрази като загуба, ако не учим, а сме го записали да се пробваме, така да се каже, намалява възможностите ни да изучим английския език с до 60%. Според статистиката, безплатните курсове по английски език завършват с провал не защото не са качествени, а защото едва 10% от курсистите успяват да изучат предвиденото в програмата. Между другото, те дори могат надхвърлят знанията на курсистите от платените курсове, защото тази малка част просто е силно мотивирана да учи и затова фактът, че курсът е безплатен не подбива мотивацията им.

  • Голяма част е въпрос на самоподготовка

Това обикновено са онлайн курсове, които ви оставят на самоподготовка и честно казано, такъв тип курс няма особена разлика с индивидуалната самоиницитива. След като курсът ще разчита само на индивидуалните усилия и умения за бързо усвояване на знанията, то тогава какъв е смисълът от него? Същото е да си купим един речник по английски език и две граматики и да си се обучаваме сами по тях вкъщи.

  • Средата може да ви спъне

Може да звучи грубо, но в един курс по английски език с безплатно обучение ще има какви ли не курсисти. Така, нивото на обучение значително пада и ако вие се представяте отлично няма особено значение. Учителите ще трябва да се движат в някакви общи рамки за всички курсисти и вие ще трябва да минавате материала с по-бавни темпове. В крайна сметка няма да постигнете кой знае какво, а може и да изгубите: ценно време, което бихте могли да вложите в платен, не толкова скъп, но със сигурност, по-ефективен курс по английски език. Да не говорим, че в повечето случаи безплатните курсове даже нямат входящ тест за определяне на нивото, тоест вие ще трябва да преминете началния английски език отново и отново.

  • Материалите ще ви излязат по-скъпи

Защото ще бъде необходимо да си купите много материали, често дори по ваша преценка, а с това идва и риска да купувате ненужни учебни помагала и учебници. В крайна сметка, ще имате много материали за много пари, от които една малка част ще са ви наистина необходими. Доколко обаче сам по себе си учебникът или целият куп от него могат да ви помогнат в подготовката по английски език си е съвсем друга тема.

Инвестицията в чуждоезиково обучение винаги се възвръща тройно, ако обучението е минало успешно.