Как да подобрим паметта си, докато учим английски език?

За да бъде успешно еизковото ни обучение, освен правилния избор на курс по английски, позитивната нагласа и силната мотивация, разбира се, ни е нужна и добра памет. Въпреки че избягваме да се осланяме на практики, които пропагандират идеята за учене наизуст, когато става въпрос за чужд език, има много неща, чието успешно усвояване зависи именно от запомнянето, наизустяването. При всички случаи, да запомняме много думи наведнъж не е лесно. Още по-трудно става, когато трябва за миг „да забравим“ за граматиката в родния си език (или други чужди езици, които вече владеем) и да запомним новата. Но нещата съвсем не са толкова трудни, колкото си мислите.

Със следващите техники успешно ще подобрите паметта си, за да бъдете перфектни с английския:

  • Записвайте си

Това е един от най-древните, но и доказано ефективни трикове за по-бързо запомняне. Затова ви и карат да пишете новите думи по няколко пъти. Но с това не приключва прилагането на този метод. Напротив: трябва да си записвате и новите граматични правила, ще трябва да изпишете доста примери от тях, за да сте сигурни, че наистина сте ги запомнили.

  • Не затормозявайте мозъка си, взимайте си почивка

Казват хората не са машини, та да изискваме от тях да запомнят всичко от раз. Но дори и да са машини, не забравяйте: и машините прегряват и когато това стане, трябва за малко да ги изключим, да ги оставите да си починат. Колкото по-натоварен е мозъкът ви, толкова по-трудно започва да запомня всяка следваща дума, правило…Затова и качествената почивка винаги е била гаранция за качествено и ефективно работещия мозък, в това число и паметта.

  • Научете се да запомняте важното

Учителите го наричат отсяване на необходимите знания, които са ви напълно достатъчни да придобиете представа за дадено правило. Но с чуждите думи не е точно така, нали? Когато ви дадат списъка с нови думи, обикновено, за да минете теста по английски език, трябва да сте наясно с всяка една от тях. Все пак, не е изключено избирателно да учите и новите английски думи. Например, ако сте начинаещи, в началото е добре да усвоите думите, с които можете първоначално да се разберете с чужденци, ако посетите дадена чужда страна да кажем.

  • Следвайте рутината на обучението си

Всеки малък стрес или промяна носи допълнително затруднения на мозъка ви да запомни. Затова например, ако дълго време не учите и изведнъж вземете половин учебник с уроци наведнъж, стресът ще е осезаем за вашата памет. До едно време ще запомняте и научавате, но след това ще започнете да отсявате и усвоявате единствено количеството знания, което сте свикнали да приемате за определен период от време до сега.

Подобряването на паметта в обучението по английски език не е задача, която се решава или мисия, която се постига, за ден-два. Мозъкът се развива и тренира с времето, което означава, че в началото паметта ви няма да ви задоволява, но в последствие, ще започнете да наблюдавате как запомняте все по-бързо и повече. Именно в тази тенденция е и разковничето за подобряването на паметта, докато учим английски език!