Грешките – ключът към успешното изучаване на английски език

Перфекционизмът е хубаво нещо, но понякога може да ни навреди. Обратно: грешките са негативна част от обучението по английски език, но затова пък с тях можем да усъвършенстваме изказа си доста сполучливо. Идеята, че с повече грешки ставаш по-добър, е залегната не само в обучението по английски, а по чуждите езици изобщо. Всъщност, тази идея е основа на много образователни техники и методи. Изключително важно е обаче до нас да бъде правилният човек, който да ни посочи грешките и да ни коригира адекватно. Това може да бъде както преподавателят в курсовете по английски, така и индивидуалният ни учител по езика, достатъчно е той да има повече знания от нас в конкретната материя.

Ето и основните причини да кажем, че грешките са ключът към успешното изучаване на английски език:

  • Грешките означават повече практика

Колкото повече грешки правите, толкова по-често се връщате на старото и научено, за да го преговорите и за да отстраните неразбраните правила или подходи. По този начин повтаряте едно и също, от което следва, че затвърждавате знанията си по английски език.

  • Грешките мотивират

Разбира се, не при всеки действа това правило, но в повечето случаи се получава именно така: грешим и се надъхваме да станем по-добри следващия път, докато не станем наистина перфектни. Така че, грешете си на воля, но не губете кураж, а напротив мотивирайте се повече и повече!

  • Грешките са начин да накарате преподавателя или другарчето да ви разясни нещата

Защото ако запомните нещо просто ей-така, без да го разберете, по всяка вероятност, скоро ще го забравите. Обратно: като допуснете грешка, учителите ще дойдат да ви разяснят. А може даже и да ви обяснят нови неща, за да достигнете сами до извода как и кое е правило. В крайна сметка, получавате двойно повече знания.

  • Грешките показват, че се опитвате

Всичко друго е отбиване на номера. Стриктното придържане към дадени домашни упражнения и справянето с контролните работи съвсем не са гаранция, че ще научите английски език. Той изисква практика и дори когато се чувствате най-слабо подготвени, с грешки можете да запълните празните дупки, които не сте успели да усвоите.

  • Ако не сгрешим, няма да научим правилното

Нали точно затова правим грешки, опити, които завършват с грешки: за да достигнем максимално до правилния подход, правилния изказ, правилното произношение и т.н. Ако не направим грешка, няма как да сме сигурни, че това, което сме запомнили, е правилното.

  • Никой не обича безгрешните

Чисто от емоционална гледна точка, ако правите грешки, бихте могли по-бързо да се приобщите кум чуждоезиковия си курс. Никой няма да ви гледа лошо, понеже сте перфектни, а и учителите ще ви запомнят бързо, защото трудно се запомня човек, който дава винаги точни, ясни и кратки отговори, нали?

  • Грешките може да са същината и на забавната част от ученето

Не става въпрос за подигравки, а за напълно добронамерен смях: например, когато някой допусне забавна грешка по време на занятие по ангийски език, че даже и учителката да не успее дълго време да си поеме въздух, за да продължи с изпитването. А ученето върви ръка за ръка със забавлението в крайна сметка, нали така?

Правенето на грешки и в английския език, и в живота, е пътят към правилното учене. Никой не е очаквал от вас да бъдете идеални от първия си урок: и по английски, и в живота. Примирете се, че грешките са част от ежедневието и започнете да извличате максимума от тях!

А с преподавателите по английски на English World Academy ще можете да обсъждате и коригирате грешките си по най-правилния начин.