Как да намалим стреса от чуждоезиковото обучение?

За някои хора ученето на английски език може да се окаже не само прекалено трудно, но и доста стресово. Независимо дали посещаваме курсове или сме заложили на уроците по английски, трябва да знаем, че трудностите се преодоляват постепенно, с напредването в материала – с подобряване на произношението, с увелиаване на думите в запас в речника, с постоянна практика на граматическите правила. Но стресът поначало е трудно нещо за преодоляване. А когато той е намесен в чуждоезиковото обучение, негативният му ефект може да стане доста сериозна пречка за постигането на добри резултати.

В тази връзка, решихме да ви дадем няколко съвета относно това как да намалим стреса от чуждоезиковото обучение – включително и това по английски език:

  • Никога не стигайте до самопретоварване

Затормозяването на своя глава, за да постигнете дадени цели и даже да надхвърлите своите собствени рекорди, не е начин за правилно усвояване на знания. На пръв поглед ви се струва, че днес сте научили твърде много, но това са моментни знания, те ще се изпарят именно защото сте се подложили на стрес.

  • Намерете своя подходящ момент за учене

За някои той е сутринта, за други е след работа или училище. Но това, че всеки учи след работа, например, не означава, че при вас този метод ще сработи. Ако работите динамична и силно изтощителна работа, след нея допълнителни уроци няма да са толкова ефективни.

  • Не си поставяйте прекалено големи, непостижими цели

Не си мислете, че да учите английски език е лесно само защото цял свят го говори. Всяко чуждоезиково обучение е трудно и изисква време. Така например, ако си кажете, тази година ще науча испански, а догодина руски, ще си поставите прекалено високи цели. Език се учи цял живот, надгражда се с практикуването!

  • Приемете ученето като игра, като нещо приятно

Всяко занимание, представено в съзнанието ви като досада, задължение, увеличава стреса, докато го изпълнявате. Ако го възприемете за част от свободното ви време, разпускането, нещата ще се случват по съвсем друг, по-спокоен начин.