Кога продължителният курс по английски е по-ефективен от интензивния?

Чуждоезиковите курсове – включително и тези по английски език – могат да се поделят на различни разновидности според степента на натоварване, продължителността на едно занятие на ден, честотата на посещенията на тези занятия.

От тази гледна точка условно, можем да разпознаем два вида основни групи продължителни курсове: интензивен и продължителен. Днес, когато ежедневието ни е напрегнато, а и винаги ни притискат някакви срокове: и в личен, и в професионален план, все по-предпочитан става интензивният курс. Предимствата му са много признаваме го, но има едно голямо НО. Често, курсистът не е способен да прецени доколко полезен би могъл да е интензивният курс лично за него.

Ето кога най-често продължителният курс по английски език би се оказал по-доброто решение и по-ефикасен от интензивния:

Ако никога досега не сте се сблъсквали с английския език, не е особено редно директно да скачате в дълбокото и да се записвате на изтощителен интензивен курс, който само може да ви стресира. Ако говорим на нива, можем да кажем, че ако сте на ниво B1, е напълно нормално да запишете интензивен курс по B2 обаче.

  • Когато езикът ви трябва за обучение извън страната или в България, но изцяло на английски език

За да учите дадена специалност на английски език и да го направите успешно, трябва да сте перфектни с езика. Интензивният курс ще ви дойде в повече. Освен редовни лекции, ще имате и редовни посещения по английски език и то много продължителни. Това може да ви навреди и да забави изключително много прогреса ви.

  • Когато имате повече свободно време

Защо да избирате интензивният курс, след като продължителният по начало винаги се е смятал за по-ефикасен, след като имате достатъчно време и по-конкретно свободно време за близките два месеца и половина? Няма нужда да се натоварвате с интензивни курсове, ако и не бързате чак толкова много, за да научите езика. Все пак, трайните и систематизирани знания изсикват време. Не забравяйте, че дори светът е създаден за седем дни 🙂