Най-често срещаните грешки в усвояването на английското произношение

Произношението е едно от най-сложните и най-бавните за усвояване елементи от който и да е чужд език. Английският не прави изключение в това правило. Всъщност, за конкретна група етноси произношението може да е крайно сложно. Без значение дали вие смятате, че ние българите, попадаме в тази група, или не, сигурни сме, че рано или късно или вече сте изпитвали известни затруднения в изговора на дадени думи, в откриването на точната интонация, в произнасянето на лексиката така, че да не звучите като глупав турист. Твърде вероятно е някъде да грешите…Как да разберете дали е така ли?

Вижте най-често срещаните грешки в усвояването на английското произношение и се убедете, че не правите никоя от тях или че поне няма повече да я правите:

  • Неосъзнаването, че английският език има няколко акцента

Добре е да сте наясно, че ако свикнете на американски английски, след това ще ви е доста трудно да говорите с когото и да е от Великобритания. В Лондон можете и да се оправите, но само си помислете какво би било положението ви в Шотландия. Там говорят на доста развалено английско наречие, от което също трябва да си имате понятие, ако сте се отправили натам.

  • Слушането на популярни ТВ програми и песни не е достатъчно

В повечето случаи това е крайно разговорен английски, т.е. много думи и букви се спестяват, учете се на грешки, които повтаряни няколко пъти в съзнанието ви, ще се застоят там завинаги. Ако ще учите или работите в чужбина, песните на Dr. Dre и Eminem не са най-удачният ви учител или лексика за по-богат речник.

  • Не имитирайте единствено и само един човек

Учителката може и да ви е учителка и да е винаги права, но никой не е казал, че нейното произношение е перфектно (освен ако не идва от англоговоряваща страна). Освен нея, бихте могли да копирате по произношение ТВ водещ от новинарски блок, говорител по радио и дори ако искате Президента Обама.

И малко повече: “Зa” и “Против” ученето на английски език с онлайн платформа