Разбиваме най-често срещаните митове по повод ученето на чужд език

Ученето на чужд език – включително и на английски – може и да не е най-лесната задача на света, но затова пък не е и трудна. Важна е мотивацията, но най-вече – важна е нагласата. От изключително значение е да сте в съзнание и наясно с какво се захващате и да не се заблуждавате нито, че ще е прекалено сложно, нито, че ще е крайно лесно. Златната среда е най-добрият подход, но и избягването на типични лъжи и илюзии по повод изучаването на английски са още по-важни. Решихме дори да ви помогнем още повече – емоционално и ментално – като разбием най-често срещаните митове по повод ученето на чужд език.

Ето с какви нелепи неща се срещаме ежедневно – и като курсисти, и като учители.

Мит 1: Вече всеки говори английски език

Няма такова нещо. Наистина, повечето хора го владеят и наистина, той е интернационален, универсален език, с който евентуално можеш да се справиш във всяка държава, но има и страни, в които процентът на население, който го владее пада под 20.

Мит 2: Всички в Щатите и Великобритания говорят английски език

И това не е вярно. Английският е техен официален език, но след отварянето на границите и „второто преселение на народите“ от Изтока и Африка на Запад, в САЩ и Англия се заселиха толкова много китайци и пакистанци, например, че те нямат нужда да учат чужд език, защото се оправят и разбират помежду си сами, просто са достатъчно много.

Мит 3: След 30-годишна възраст, ученето на чужд език става почти невъзможно или поне много сложно

За повечето хора да, но това не е физиологична тенденция, просто повечето хора са по-заети на тази възраст. Ако ученикът обаче е безработен, например, качествата и шансовете му да се справи с английския са равни с тези на тийнейджърите.

Мит 4: Най-лесно се учи език директно на родната му почва

Не можем да се съгласим изцяло с това твърдение поради фактите от мит номер 2, т.е. ако един емигрант се заобиколи само с хора от своята нация, той никога няма да проговори местния език, просто защото няма да му трябва.

А ето и: Най-оптималното време за учене на английски език?