За хората, които отиват да учат в чужда държава на английски: какво да очакват?

Обмисляте да учите в чужбина и затова всъщност английският език ви е на дневен план? Всичко това е похвално, оптимистично за момента, но може бързо да ви отрезви реалността там – навън…Не напразно казваме навън, когато имаме предвид зад българската граница – точно защото когато отидем там, разбираме, как до сега сме живяли в един балон, скрити вътре, без да подозираме какво се случва на 1000, 10 000  и 100 000 км от държавата ни. Без да бъдем песимисти или да ви плашим, ще ви предпазим от разочарования и затова ще ви кажем какво да очаквате, ако смятате да учите извън България и то на английски език – разбира се, тук ще засягаме предимно лингвистичната тема, без да задълбаваме в социални, политически или икономически въпроси.

  1. Произношението, което чувахте от госпожата по английски няма нищо общо с произношението, което ще чуете навън. Затова и постоянно ви повтаряме да слушате радио, да гледате филми без субтитри, макар че реално и там няма да чуете истинската градска улична реч.
  2. Това, че сте завършили курс по английски език у нас няма да ви освободи от такъв и в университета. В повечето случаи чуждестранните студенти са принудени да изхабят цяла една година от пребиваването си в дадената държава и да учат езика преди реално да влязат в университета.
  3. Ще продължавате да учите лексика и там и то най-вече терминологична в зависимост от направлението на факултета си. Никога не забравяйте колко много ви е помагало писането на думи и фрази по няколко реда, за да ги запомните по-бързо и ефикасно. Същото можете да правите и с термините по право, медицина и така нататък…
  4. Дори да отидете там и да живеете години наред, не е гаранция, че като се завърнете английският ви ще бъде перфектен и правилен. От една страна, емигрантите имат навика да се събират с представители от своята общност в чужбина, с което забавят или спъват обучението си. От друга – защо си мислите, че хората в Англия – всички хора там – говорят правилно английски език? Както ние правим грешки, така и те…

Интересно от нас: 4 стъпки, с които да подобриш английското си произношение