3 неща, за които да забравите, докато говорите на английски език

Разговарянето на чужд език не е лесно, докато не попаднете в естествената среда на езика и не минат поне няколко години на адаптация. Това е грешното мнение за бързо усвояване на английски език. Много време не ви трябва, а и не винаги хората с перфектен английски са живяли и учили в чужда държава. Тактиките са съвсем различни, когато става въпрос за отлично произношение. Но за тези неща днес няма да говорим. Насочваме вниманието си другаде. Обсъждаме с вас 3 неща, за които трябва да забравите и които не трябва да правите в никакъв случай, докато говорите на английски език.

  1. Да изпитвате срам

Засрамяването е нормално нещо и то е част от синдрома на езиковата бариера. Няма нищо лошо да сте скромни и срамежливи. Няма нищо лошо за вашия характер, но за говоренето на английски има. Когато се срамуваме, мозъкът ни блокира и в името на това да кажем правилно следващата дума, така се напрягаме, че нея я казваме ок, но следващите 10 дори самите ние не можем да разберем. Забравете за срама – смело напред, защото и индийците не са местно население на Англия и говорят развалено, но всеки ги приема, нали?

2. Не се страхувайте, че ще направите грешка

Обясняваме защо с въпрос: колко често на ден правите грешки, докато говорите на български език? Освен ако не сте водеща или учителка по български език, която прави упражнения по разтягане на устата преди час, то поне 2-3 пъти. Тогава какво се притеснявате, че грешката ще е направена на английски език? Тук дори имате по-силно оправдание….

3. Не се обяснявайте на какво ниво е английският ви

Първо, не дължите никому обяснение. Второ – никой не го прави, та дори и най-зле говорящите английски. И трето – не е нужно да сте учили много, за да създадете впечатление на гладка реч. Просто бъдете по-уверени и използвайте думите, които знаете!

 

 

Интересно от нас: Специални съвети за хората със самостоятелна подготовка за английски език