В аптеката… на английски език

В това студено време и сезон на гриповете и настинките се присетихме, че трябва задължително да ви подготвим със задачата да се справите както с болестта си, така и със снабдяването на лекарства за нея в аптеката – на английски език!

В тази връзка ви предлагаме някои често използвани думи и изрази “at the drugstore”

I`d like some paracetamol/something against headache. – С този израз можете да започнете разговора какво точно търсите (в случая: парацетамол, нещо за главоболие).

I`ve got a prescription here from a doctor – Имам рецепта от лекаря (Най-добре започнете с това, защото почти никъде няма да ви дадат нищо за болките ви без рецепта).

Have you got anything for cold sores/a sore throat/chapped lips/cough/travel sickness/ – Имате ли нещо срещу настинка/възпалено гърло/напукани устни/грип/гадене при пътуване или морска болест?

Can you recommend me something for a cold/stomachache/toothache – Можете ли да ми препоръчате нещо за настинка/стомашни болки/зъбобол?

I`m suffering from hay fever/flu/indigestion. – Страдам от сенна хрема/грип/лошо храносмилане.

I`ve got a rash – Имам обриви.

Should I see a doctor or this drug will help me enough? – Трябва ли да посетя и лекар или това лекарство и е достатъчно да оздравея?

Can I get this medicine without a prescription? –Бих ли могла да закупя това лекарство без рецепта?

Does this medicine have some side-effects I should know about? – Това лекарство има ли някакви странични ефекти, за които трябва да знам?

Should I avoid driving/alcohol/ nursing in case I take these pills? – Трябва ли да избягвам шофирането/алкохола/кърменето ако взимам тези лекарства?

Bless you! – Наздраве!

Силно се надяваме никога да не ви се налага да влизате в британска или американска аптека, а да сте винаги здрави и силни.
Все пак, с тези изрази и думи ще можете бързо и лесно да се справите, ако ви застигне грип или други здравословни проблеми!

Екипът на English World Academy 🙂